ראשית, לשיעורי הריבית ישנה השפעה משמעותית על העולם העיסקי, כשהריביות גבוהות, לעסקים קטנים וגדולים יקר יותר ללוות כסף, מה שיכול להקשות עליהם את מימון התפעול וההתרחבות. זה יכול להגביל את פוטנציאל הצמיחה של עסקים קטנים ולהקשות עליהם להתחרות בעסקים גדולים יותר. שיעורי ריבית גבוהים יכולים גם לייקר לעסקים את מיחזור החובות הקיימים, מה שעלול להפעיל עומס כלכלי נוסף על העסק.
כשהריביות נמוכות, לעסקים קטנים קל יותר וזול יותר ללוות כסף, מה שיכול לעזור להם לממן תפעול והתרחבות ומוביל את המשק לצמיחה. בהתאם, שיעורי ריבית נמוכים יכולים גם להוזיל עבור עסקים קטנים מיחזור של חובות קיימים, מה שיכול לעזור לשפר את הבריאות הפיננסית של העסק.
אז כיצד משפיעות ריביות גבוהות על שכירות נדל"ן מסחרי?
לריביות גבוהות יכולות להיות מספר השפעות על שכירות נדל"ן מסחרי. אחת ההשפעות האפשריות היא שריביות גבוהות מייקרות את המימון רכישה או השבחה של נכסים מסחריים. הדבר עלול להוביל לעלייה בהוצאות התפעול עבור בעלי המשרדים, שעלולות להתגלגל על השוכרים בדמות עלות למ"ר גבוהה יותר. מאידך, ריביות גבוהות מייקרות גם לשוכרים את המימון או ההשבחה של העסקים שלהם, מה שעשוי להקשות עליהם לעמוד בשכר דירה גבוה יותר.
כתוצאה מכך, בגדול, סביבה של ריביות במגמת עליה בטווח הארוך מובילות להפחתת הביקוש לנדל"ן מסחרי, מה שעלול להפעיל לחץ כלפי מטה על שכר הדירה החודשי. ובמקרים חמורים יותר אף לגרום לקריסה של חברות נדל"ן מסחרי.
בתקופה האחרונה, אנחנו מזהים בשוק המשרדים והנדל"ן המסחרי ירידה משמעותית בביקושים שהולכת וגדלה ככל שבנק ישראל מתקדם עם העלאות הריבית. אמנם המון חברות ובעלי משרדים נמצאים בחוזים ארוכי טווח ולא חשופים כעת למצב, אך זהו מצב זמני וניתן לראות שהמשרדים הפנויים להשכרה עומדים בממוצע זמן כפול ריקים עד ההשכרה.
Comments